Festiviteiten

Andalusië is van oudsher een van de meest katholieke regio’s van Spanje. Hierbij moet worden opgemerkt dat het aantal praktiserende gelovigen ook hier drastisch is gedaald sinds de val van het Franco-bewind in de jaren zeventig. Toch staat Sevilla sinds jaar en dag bekend om de grote religieuze viering van de Semana Santa, oftewel de Heilige Week.

 

De Semana Santa – 25 maart t/m 1 april 2018

De Semana Santa wordt traditioneel gevierd in de lente, tijdens de eerste volle maan, niet alleen in Sevilla. Tijdens de Heilige Week wordt de stad overspoeld door bedevaarders en toeristen. De religieuze viering wordt traditioneel afgesloten met een groot feest, waar jaarlijks honderdduizenden Spanjaarden op afkomen. Daarnaast zijn er het hele jaar door processies van kleine broederschappen. Ook Sacramentsdagen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart zijn dagen waarop plechtige processies door de straten trekken. De verering van de Moeder Gods is voor de Sevillanen een trots, overal is zij aanwezig in de stad.

 

Feria de Abril – 15 t/m 22 april 2018

Een aantal weken na de Semana Santa vindt een ander belangrijk festival in Sevilla plaats, de jaarlijkse “Feria de Abril”, oftewel het “Festival van April”. Tijdens deze viering van het begin van de lente, zet de bevolking van de stad verschillende tenten op waar een week lang in wordt gedanst en gedronken met de hele familie. De vrouwen dragen dan traditionele flamencojurken en de mannen lopen in de chicste pakken. Het festivalterrein wordt altijd opgebouwd als een soort dorp, waarin elke straat de naam krijgt van een beroemde torero, oftewel stierenvechter. De Feria de Abril trok in 2005 meer dan één miljoen bezoekers. Eén van de leukste anekdotes van de Feria de Abril is dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima elkaar hier hebben leren kennen.

 

El Rocío – 14 t/m 21 mei 2018

Sevilla is net als vele andere steden en dorpen actief betrokken bij deze pelgrimage (romería), waarbij pelgrims te voet, te paard of met een ossekar naar El Rocío trekken. Het is een feest ter ere van de heilige Maagd Rocío en zij bevindt zich in het gelijknamige dorpje in Almonte in de provincie van Huelva.

Gedurende één week komen er pelgrims uit heel Spanje feestend naar de heilige plek. Men heeft eten en drinken mee en er worden Sevillanas gedanst. In Sevilla kun je het vertrek en de aankomst van meerdere broederschappen bijwonen. Het meest bekend is het vertrek van de 5 broederschappen uit Triana. Ben je dus een paar weken vóór El Rocio in Sevilla, google dan eens op ‘salida al rocio desde Sevilla’ en je vindt de route die de pelgrims lopen.