Schitterend Sevilla

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Metropol Parasol

Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië, en van de provincie Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. In 2013 had de stad 700.169 inwoners, en in de agglomeratie Sevilla wonen 1.519.639 mensen.

Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan.

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Torre del Oro

Sevilla staat bekend om zijn extreem hete klimaat; de gemiddelde jaartemperatuur is dan ook 18,6 graden Celsius. Dit maakt Sevilla een van de warmste steden van Europa. De winters zijn zeer mild; in januari, de koudste maand van het jaar, is de gemiddelde maximumtemperatuur 16 graden Celsius. De zomers zijn erg heet, droog en lang; van maart tot en met november kan de temperatuur de 30 graden bereiken. In de maand juli is de gemiddelde maximumtemperatuur maar liefst 35,3 graden en de 40 graden-grens wordt met grote regelmaat overschreden. De gevoelstemperatuur kan soms oplopen tot boven de 50 graden. De officiële recordtemperatuur werd gemeten op 1 augustus 2003: 47,2 graden Celsius. Gemiddeld kent de stad slechts 41 dagen regen per jaar, waarvan de helft te verwaarlozen is, omdat er maar een paar millimeter neerslag valt.

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Mooie straatjes

Sevilla wordt door velen een ‘openluchtmuseum’ genoemd, en staat vol met historische monumenten, kerken, parken en palmtuinen, overblijfselen van vele verschillende culturen.

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Palmtuinen - Alcázar

Sevilla wordt zeer gewaardeerd om haar gevarieerde keuken, de grote hoeveelheid restaurants, barretjes en kroegjes en ook om het feit dat ze twee keer per dag een warme maaltijd nuttigen. De Sevillianen nemen echt de tijd voor het eten en houden van een apertitief en/of tapa vooraf.

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Tapasbar

Beroemd zijn “pescaito frito” (gebakken vis) “gazpacho” (koele soep met tomaten, komkommer, paprika, azijn, olijfolie en knoflook), “cola de toro” (gestoofde stierenstaart), “caracoles” ( slakken met saus) en “papas aliñás” ( gekookte aardappelen en eieren met uien, azijn en olijfolie).

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - pescaito frito

De Sevillianen houden van zoet, lekkernijen zoals “torrijas” (gebakken brood met kaneelpoeder en honing), pestiños (gebakken deeg met honing) en “tortas de aceite” ( koeken met anijskorels en olijfolie).

Nederlandse Bed and Breakfast Sevilla Casa Arena - Torrijas

Opvallend is dat de Sevillianen bijna allemaal tussen twee en drie uur eten en ook vaak gezamenlijk. De gewoonte is om na het middageten even te rusten, dat is de zogenaamde siesta en wordt (in de zomer) gehouden tot ongeveer zes uur.